Kapcsolatfelvétel

Kémények gázfűtéshez

Zárt és nyílt égésterű gáz készülékek

Amikor egy új gázkészüléket szeretnénk telepíteni egy lakóingatlanba, akkor az épp érvénybenlévő szabályozás előírásait kell figyelembe venni. Ez kiterjed a műszaki és biztonsági előírásokra is. A gázkészülék cseréje ezek oknál fogva minden esetben engedélyhez kötött; az engedélyeztetést a kéményseprő és a gázszolgáltató vizsgálata teszi lehetővé.

Az utóbbi évek szabályozása alapján tudhatjuk, hogy lakótérbe vagy azzal összenyíló térbe kizárólag zárt égésterű készüléket alkalmazhatunk. Amennyiben megmarad a nyílt égésterű gázkészülék, illetve a megtörténik a kéményben a béléscső felújításra, ezt be kell jelenteni a kéményseprőnek. A nyílt égésterű gáztüzelésű berendezés fennmaradását épületgépész által alátámasztott légellátási tervvel szükséges igazolni. Ha szükséges, abban az esetben a kivitelezőnek a légellátási tervben előírt légbevezetőt be kell építeni, illetve emellett szükség szerint egyéb biztonságtechnikai szerelvényeket (pl.: páraelszívó ellátása ablaknyitás érzékelővel) is telepítenie kell.

Ha csere esetén az új gázkészülék zárt égésterű, akkor a légellátással és egyéb biztonságtechnikai problémákkal kéményoldalról nem kell számolni. Ebben az esetben a kéményrendszer kiépítését csak szakember végezheti. A munka átadását követően a kéményseprő nyomáspróbát végez, amelynek függvényében kerül kiadásra az engedély.

Nyílt égésterű gázkészülékek kéménye:

Gáztüzelésű berendezések esetében (átfolyós vízmelegítők, gázkazánok) a keletkezett, illetve a kéményben megjelenő égéstermék úgynevezett nedves füst. A füst lehűlése folyamatos, eközben kondenzálódik és vízcseppek formájában megjelenik a kémény falán csapódik le. A kicsapódott víz és az égéstermék másik alkotója, a széndioxid és a gázban jelenlévő kén erősen savassá teszi a kéményben állandó jelleggel keletkező folyadékot.

Ez a savas elegy sajnos rendkívül rossz hatással fal a kémény falazatára, a téglák omladékonnyá válnak tőle és akár balesetveszélyt is jelenthetnek. A jelenség ellen csupán egyetlen megoldás létezik, ez pedig a megfelelő béléscső használata. Mindenképpen saválló acélra van szükség, a régi alumínium bélések a savval szemben nem voltak ellenállóak.

Utólagos bélelések esetén ennek két anyag felel meg:

  • Furanflex
  • Saválló acélcsövek (0,6mm falvastagsággal)


Cégünk mindkét eljárással készít kéménybélelést.

Az acél béléscsövek behelyezése kissé nehézkesebb lehet, sok esetben kéménymarásra van szükség, illetve kisebb felfordulást okozhat az eljárás. Ennek ellenére viszont anyagát tekintve megbízható bélésanyagnak mondható. A gyártók rendszerint 10 év garanciát biztosítanak ezekre a termékekre.

A FuranFlex egy speciális, hazai gyártású kémény béléscső, ami bontás nélküli kéménybélelést tesz lehetővé. A Furanflex béléscső gyakorlatilag egy lapos tűzoltótömlőhöz hasonlítható. A béléscsövet a kéménybe egy darabban felülről kell behelyezni, majd forró gőzzel történő felfújása után a cső anyaga kitágul, felveszi a járat formáját és megkeményedik. A technológia nagy előnye, hogy az egyenetlenségeket tartalmazó kéményjáratok sem okoznak problémát számára. A FuranFlex bélésanyagra a gyártó 25 év garanciát biztosít.

Zárt égésterű gázkészülékek

A zárt égésterű gázkészülékek kéményének felépítése mindig tartalmazza a zárt készüléktestbe az égéshez szükséges külső levegőbeszívást és a keletkező égéstermék kibocsátását. Az ilyen gázkészülékek kéménye nem huzat hatására működik, helyette a kéménycsövek zárt tömítéssel ellátott elemekből készülnek. A zárt égésterű gázkészülékek esetében a béléscső elhelyezhető a meglévő téglakéménybe, illetve a megfelelő szabályok betartásával külső felépítés is lehetséges.

Ha téglakéményen kívüli megvalósítást szeretnénk, abban az esetben szigorú feltételeknek kell eleget tennünk. Az elhelyezés nem lehet a konvektor oldalfali kivezetéséhez hasonló, még ha léteznek is ilyen szabálytalan szerelések.

A kémény kialakítása kétféle módon valósul meg; égéstermék elvezetése cső a csőben rendszerű vagy szétválasztott lehet. A cső a csőben rendszer esetén a külső cső végzi a kültéri levegő beszívását, a belső csőben pedig távozik az égéstermék.

A szétválasztott rendszer esetében a külső levegőbeszívás vízszintesen helyezkedik el, a füstelvezetés pedig természetesen külön függőleges kéményben történik.

Mindkét megoldás jól ellátja a feladatát, ezért nem érdemes arról beszélni, melyik a jobb megoldás. Inkább a szerelési lehetőségeket érdemes figyelembe venni, amikor egyik vagy másik mellett döntünk.

 

    

 

Adatok amiket jó tudni mielőtt telefonál:

  • Tüzelőanyag fajtája: gáz, fa, pellet, szén, egyéb.
  • A kémény magassága. (Az alsó tisztítóajtó és a kémény fedkő távolsága.).
  • A tüzelőberendezés megnevezése, teljesítménye (kW), kilépő füstcsonk mérete (mm).

 

Zárt égésterű gázkészülékek

A zárt égésterű gázkészülékek kéményének (égéstermék elvezetőjének) kialakítása minden esetben tartalmazza a zárt készüléktestbe az égéshez szükséges külső (lakótéren kívüli) levegőbeszívást és a képződő égéstermék elvezetését.

Ilyen gázkészülékek a kéménye sem huzat hatására működik, hanem a kéménycsövek is zárt tömítéssel ellátott elemekből épülnek fel mint egy nyomásálló kipufogócső rendszer.

A kémény béléscső elhelyezhető a meglévő téglakéménybe és megfelelő szabályok betartásával azon kívül is.

A kéményen kívüli létesítésnek szigorú feltételei vannak. Az elhelyezés nem lehet olyan, mint egy konvektor oldalfali kivezetése még akkor sem ha néhány ház homlokzatán megfigyelhetünk szabálytalan zárt égésterű gázkészülék kivezetéseket.

A kialakítást illetően az égéstermék elvezető lehet cső a csőben rendszerű vagy szétválasztott.

A cső a csőben rendszer esetén a nagyobb külső csőben (ált:átm125mm) kerül beszívásra a külső levegő az ebben központosan elhelyezkedő (ált: átm 80mm) csőben távozik az égéstermék.

A szétválasztott rendszer azt jelenti, hogy a külső levegőbeszívás vízszintesen helyezkedik el szabadon. A füstelvezetés külön függőlegesen a kéményben elhelyezve történik.

A két rendszert nem érdemes rangsorolni, hiszen mindegyik jól valósítja meg az égéstermék biztonságos elvezetését. Azt, hogy melyiket alkalmazzuk a gázkészülék szerelési útmutatójának ismeretében, lehet eldönteni, ha nincs tervezve a létesítés.

A sikeres ajánlatkérés érdekében szükségünk van a következő információkra:

Milyen tüzelőanyagot használ (gáz, fa, pellet, szén, egyéb)?
Mekkora kémény magassága? (Az alsó tisztítóajtó és a kémény fedkő távolsága.)
Mi a tüzelőberendezés megnevezése, mekkora a teljesítménye (kW) és mekkora a kilépő füstcsonk mérete (mm)?

 

 

Ez a weboldal sütiket használ
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.